Πώς μπορείς να ηρεμήσεις το πολύ μικρό παιδί σου;

Ηλιότοπος

Όλοι μας έχουμε μία αχίλλειο πτέρνα, που όταν κάποιος την πατήσει, γινόμαστε λίγο πιο επιθετικοί και ανήσυχοι. Έτσι, ακριβώς και το μικρό σου. Μπορεί να πιστεύεις ότι επειδή είπε τις πρώτες του λέξεις, θα διαμαρτύρεται λιγότερο συχνά, όμως, η πρώτη φορά που θα του πάρεις το παιχνίδι από τα χέρια (γιατί είναι ώρα για… ύπνο), έρχεται να σε προσγειώσει ξανά στην πραγματικότητα. Και τώρα; Πώς μπορείς να ηρεμήσεις το μικρό σου και να συνεχίσετε όλοι στο σπίτι την ημέρα σας με χαμόγελο; 

 

ία αγκαλιά την ημέρα, την κακή διάθεση κάνει πέρα…

Μπορεί εκείνη τη στιγμή να απορείς και εσύ γιατί το μικρό σου δε λέει να ηρεμήσει, όμως, αν σκέφτεσαι να του μιλήσεις, καλύτερα να το πάρεις μία αγκαλιά. Αυτός ο μη λεκτικός τρόπος εκφοράς των συναισθημάτων ηρεμεί κάθε μικρό παιδί, γιατί καταλαβαίνει ότι δεν το αγαπάς απλά, αλλά το λατρεύεις. Hug Me, Mum!

Θύμισε του κάτι που το έκανε να χαμογελάσει!

Δε χρειάζεται να ανατρέξεις στο χρονοντούλαπο της προσωπικής του ιστορίας, για να θυμηθείς τι του προκαλεί αυτό το γλυκό μειδίαμα στο πρόσωπο. Απλά, πάρε μία βαθιά ανάσα και σκέψου τι έκανε με τους φίλους του ή με εσένα και το μπαμπά την εβδομάδα που πέρασε.

Χάιδεψε το κεφάλι του με τα δάχτυλα σου

Όπως καταλαβαίνεις, έχει την ίδια ακριβώς λειτουργία με τη θεραπευτική αγκαλιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που το μικρό σου θέλει απλά να του επιβεβαιώσεις την αγάπη και την τρυφεράδα σου. Μην αισθάνεσαι ότι κάνεις κάτι λάθος. Απλά, ένα (μικρό) παιδί θέλει τη μαμά από πάνω του 24 ώρες περίπου την ημέρα. Για αυτό, ζήτησε του να έρθει κοντά και αφού το χαϊδέψεις το κεφάλι, παίξε με τα μαλλιά του απαλά και αγαπησιάρικα.

Ώρα για μπανάκι

Ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο μπορεί να καλμάρει ακόμα και το πιο εκνευρισμένο παιδάκι. Φρόντισε να δημιουργήσεις πολύ γρήγορα τις ιδανικές συνθήκες μπάνιου και με ένα απαλό σφουγγάρι χάρισε του μερικά λεπτά αποφόρτισης από το παράπονο της στιγμής.

Άρχισε το… γαργαλητό!

Ξέρω ότι είναι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείς εκείνη τη στιγμή. Όμως, οι ειδικοί συνιστούν το συνεχές γαργαλητό ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ηρεμήσει. Το μυαλό του θα ξεχαστεί και η διάθεση θα εκτιναχθεί.

Μήπως ήρθε η στιγμή για μία βόλτα;

Δε χρειάζεται να πάρεις τα όρη και τα άγρια βουνά. Ακόμα, και ένα χαλαρό περπάτημα αρκεί. Αρκεί για να του δώσει το οξυγόνο κεφιού που χρειάζεται. Ουφ!

Βρες κάτι που το χαροποιεί και ξεκίνησε το εκείνη τη στιγμή

Τα παιδιά έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε ένα πράγμα κάθε φορά. Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό; Ότι τη στιγμή της έντασης, πρέπει να κάνεις κάτι που θα επαναφέρει το χαμόγελο στο πρόσωπο του. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ζωγραφίσετε μαζί ή να του δώσεις τις καραμέλες, που τόσο καιρό σου ζητά.

Χρησιμοποίησε τις κατάλληλες λέξεις – κλειδιά!

Για ένα πολύ μικρό παιδί είναι δύσκολο έως αδύνατο να σχηματίσει φράσεις, προκειμένου να εκφράσει τον εκνευρισμό του. Σκέψου, λοιπόν, ότι αν το βοηθήσεις να σου πει πως νιώθει, θα εκτονώσει την ένταση του (που μόνο σύντομη θα είναι) και μετά όλα καλά. Όλα, όμως!

Μάθε του να παίρνει βαθιές ανάσες

Δύο – τρεις αναπνοές και Adios παράπονα και γκρίνια. Όσο ζούμε, ελπίζουμε. Τουλάχιστον…

Πηγή: Athens

ESPA