Πώς να ανακαλύψετε και να υποστηρίξετε τα ταλέντα του παιδιού σας.

Ηλιότοπος

Πώς να ανακαλύψετε και να υποστηρίξετε τα ταλέντα του παιδιού σας.

Όλα τα παιδιά έχουν ικανότητες ή ταλέντο σε κάτι. Όχι όμως απαραίτητα σε κάτι που είχαν ή θα ήθελαν οι γονείς τους. Το ταλέντο μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε μορφή αλλά πρέπει να ανακαλυφθεί και να υποστηριχθεί.

  1. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Τα παιδιά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα ταλέντα τους. Πρέπει ως γονείς να έχετε το νου σας. Τι τους αρέσει πιο πολύ να κάνουν, ποια είναι η αγαπημένη τους ασχολία, τι λένε οι δάσκαλοί τους, τι έχουν παρατηρήσει. Ακόμα κι αν δεν διαπρέπουν ακόμα, δε ξέρετε πώς θα εξελιχθούν αν το δουλέψουν.
  2. Τα ταλέντα θέλουν ευκαιρίες για να αναπτυχθούν. Εάν δεν ανακαλυφθούν έγκαιρα, μπορεί να είναι αργά για να εξελιχθούν όταν τα ανακαλύψουμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνουμε δυνατότητες και ευκαιρίες στα παιδιά μας να δοκιμάζουν δραστηριότητες και ασχολίες, χόμπι. Όσο δοκιμάζουν κι έρχονται σε επαφή με σπορ, χόμπι, ασχολίες, όποια ταλέντα έχουν θα έρθουν στην επιφάνεια και θα μπορέσουν να αναδειχθούν και ενδεχομένως να εξελιχθούν.
  3. Επιβραβεύστε και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας. Αυτό θα τους δώσει την ώθηση που θέλουν για να συνεχίσουν να ασχολούνται με τα ταλέντα τους και να τα δουλεύουν. Δώστε τους ευκαιρίες και βήμα για να δείξουν το ταλέντο τους. Όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται, εφόσον μπορείτε, δώστε τους μαθήματα, δασκάλους, υλικά και υποστήριξη.
  4. Σημαντικό επίσης είναι να δώσουμε στα παιδιά μας μια ολόπλευρη ματιά στο αντικείμενό τους. Να ανοίξουμε τους ορίζοντές τους, να μελετήσουν, να παρακολουθήσουν, να εντρυφήσουν στο ταλέντο τους. Ανοίξτε τους πόρτες και ευκαιρίες, με ταινίες, μουσεία, εκθέσεις, οργανώσεις, επισκέψεις, ταξίδια.

Όλα τα παραπάνω όμως έχουν σημασία όταν γίνονται με ευχαρίστηση. Όταν δε γίνεται αυτοσκοπός και εμμονή ή με καταπίεση. Μπορεί η τάση και η προτίμηση ή η ικανότητα να μην εξελιχθεί σε ταλέντο ή μοναδικότητα. Δε χρειάζεται να απογοητευτούμε και κυρίως δεν πρέπει να το περάσουμε στο παιδί.

Πηγή: Ιωάννα Ελ Σοκάρυ

 

ESPA