10 τροφές που θα σας προστατέψουν από τη γρίπη

Ηλιότοπος

 

10 τροφές που θα σας προστατέψουν από τη γρίπη

Φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά είναι τώρα πιο απαραίτητα από ποτέ για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού σου.

Η διατροφή είναι μια από τις πρώτες πηγές ευεξίας και η επιλογή των σωστών τροφών σε βοηθά επιπλέον να έχεις ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μπορείς να αντιμετωπίζεις τις λοιμώξεις και τις ιώσεις. Στην αλλαγή εποχής από το χειμώνα στην άνοιξη είναι σημαντικό να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, με στόχο να επιφέρεις ισορροπία στο έντερο από το οποίο -αν δεν το ήξερες- εξαρτώνται όλες οι ανοσολογικές αντιδράσεις και η διαχείριση του στρες.

Ο Walter C. Willett, ένας από τους πιο διακεκριμένους διατροφολόγους στον κόσμο με έδρα στο Harvard Medical School της Βοστώνης και συγγραφέας best sellers σχετικών με την υγιεινή διατροφή, λέει ότι στις μεταβατικές περιόδους του κλίματος, το εντερικό σύστημα βάλλεται περισσότερο από επιθέσεις μικροβιακών μικροοργανισμών με αποτέλεσμα την εμφάνιση λοιμωδών νόσων όχι μόνο στο πεπτικό σύστημα αλλά και στο σύνολο του οργανισμού –βλέπε γρίπη.

Με βάση τις συμβουλές του Willett, αυτές οι 10 τροφές εξασφαλίζουν τόνωση του ανοσοποιητικού, θωράκιση του πεπτικού και αύξηση της αμυντικής ικανότητας του οργανισμού να προστατεύεται από ιούς και μικρόβια ή να αποθεραπεύεται γρηγορότερα.

Φρέσκα φρούτα

Τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, οι μπανάνες και τα μούρα είναι αληθινά ορυχεία αντιοξειδωτικών βιταμινών, με πρωταγωνίστρια την C. Για να νιώθεις ασφαλής, κατανάλωνε τουλάχιστον τρεις μερίδες την ημέρα.

Ξηροί καρποί

Αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια περιέχουν πολλά μέταλλα όπως σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό, ενώ είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε και ω-3 λιπαρά οξέα, όλα σημαντικά αμυντικά όπλα ενάντια στις λοιμώξεις. Η ιδανική δόση είναι 20 έως 30 γραμμάρια την ημέρα.

Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα με τουλάχιστον 72% κακάο διεγείρει την παραγωγή Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία δρουν κατά των μολύνσεων. Η συνιστώμενη δόση, είναι 20 έως 30 γραμμάρια την ημέρα.

Όσπρια

Τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι φακές, εκτός από τέλεια υποκατάστατα της ζωικής πρωτεΐνης, βοηθούν το έντερο να παράγει αντισώματα. Κατανάλωνέ τα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Μπαχαρικά

Χρειάζονται λίγα γραμμάρια την ημέρα για να προσλάβεις τις υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών που προσφέρουν, βοηθώντας τον οργανισμό να κινητοποιηθεί δραστικότερα προς όφελος του ανοσοποιητικού συστήματος. Προτίμησε να προσθέτεις στα φαγητά σου κάρυ, τζίντζερ, κουρκουμά και κανέλα.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Το φαγόπυρο, η βρώμη, η σίκαλη και το κριθάρι, πλούσια σε φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και απαραίτητα λιπαρά οξέα, συμβάλλουν στην εντερική ευεξία διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια καλή θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι απαραίτητο να καταναλώνεις σχεδόν 80 γραμμάρια κάθε μέρα.

Ψάρια

Τόνος, γαύρος, σαρδέλα, σκουμπρί και σολομός είναι πλούσια σε ω-3, απαραίτητα λιπαρά οξέα για τη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συνιστώμενη δόση είναι τουλάχιστον 100 γραμμάρια λιπαρών ψαριών δύο φορές την εβδομάδα.

Σκόρδο

Η αλλισίνη, μια οργανοθειική ένωση που υπάρχει στο σκόρδο, έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και μυκητοκτόνο, καθιστώντας το ιδανικό προστάτη του οργανισμού από τις ιώσεις. Κυκλοφορεί και σε εντελώς άοσμο χάπι.

Προβιοτικά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά -υπάρχουν κυρίως στο γιαούρτι, στο κεφίρ, τα μαλακά ώριμα τυριά αλλά και στο ξινολάχανο- είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν η χορήγησή τους γίνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες επιδρούν θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζοντας τους εξωγενείς παθογόνους παράγοντες που προκαλούν ιώσεις και λοιμώξεις του εντέρου.

 

 

Πηγή: esquire.com.gr

THE MAMAGERS TEAM

 

 

ESPA